обновлено
05.12.2016
18:40

Слід зазначити, що процедура сертифікації халяльних центрів у середньому триває до року. Народна Рада >>  30.05.2016 22:58

Об’єднані Арабські Емірати (ОАЕ) призупинили експорт харчової продукції з України у зв’язку з припиненням сертифікації українського халяльного центру, який раніше мав право видавати сертифікати халяль на нашу продукцію. Питання відновлення сертифікації українського халяльного центру перебуває на особистому контролі Міністра аграрної політики та продовольства Тараса Кутового та Голови Держпродспоживслужби України Володимира Лапи. Разом з тим цій темі приділялася особлива увага під час зустрічі української делегації з новопризначеним делегатом Об’єднаних Арабських Еміратів паном Алєм Кассімі , яка відбулася в Парижі в рамках засідання 84-ї Генеральної сесії Світової Асамблеї Делегатів Всесвітньої організації з охорони здоров’я тварин (МЕБ). Так, Аль Кассімі під час переговорів запевнив українську сторону, що станом на сьогодні для експорту української харчової продукції в ОАЕ затверджено 5 підприємств із забою та виробництва м’яса птиці та продуктів з нього. Також було відзначено, що якщо інші підприємства бажають експортувати м’ясну продукцію власного виробництва до ОАЕ, то їм необхідно звернутися до Міністерства клімату та навколишнього середовища ОАЕ за веб-посиланням www.moew.gov.ae . Відповідно до внутрішньої процедури Міністерства з питань імпорту ОАЕ після подачі он-лайн-заявки та необхідного пакета документів підприємства будуть проінспектовані експертами ОАЕ впродовж 90 днів. При цьому між компетентними органами України та ОАЕ й надалі триватимуть перемовини щодо процедури сертифікації українських халяльних центрів відповідним компетентним органом Об’єднаних Арабських Еміратів ESMA. Слід зазначити, що процедура сертифікації халяльних центрів у середньому триває до року. Про результати перемовин Держпродспоживслужба поінформує додатково. Наразі Держпродспоживслужба підготувала офіційний запит до компетентного органу ОАЕ щодо врегулювання зазначеної ситуації. «Питання не пов’язане з якістю вітчизняної харчової продукції: наша продукція безпечна та відповідає вимогам міжнародних партнерів, про що свідчить значна диверсифікація світових ринків. У даному випадку проблема полягає у внутрішніх процедурах визначення повноважень сертифікаційних центрів халяль Об’єднаними Арабськими Еміратами», - наголосив Голова Держпродспоживслужби .  

Урядовий портал


Калейдоскоп событий

Найдите нас на VK